foto
Hartbrekende gedichten

Haarlemse jongeren brengen indrukwekkende gedichten tijdens PoëzieRevues in Toneelschuur

Jongeren van het Mendel College, het Sterren College en het Haarlem College speelden op donderdag 19 en vrijdag 20 december de hoofdrol in drie spetterende PoëzieRevues in de Toneelschuur.  Deskundige jury’s, met daarin onder meer Rick de Leeuw, Marjon, docent Sterren College Haarlem, Heleen van Ham, educatie Toneel/Filmschuur en Toneelschuur Producties en Claartje Nicolas, creatief producent Prijs de Poëzie, beoordeelden alle gedichten en bepaalden wie er met de bokalen vandoor gingen.

Donderdag 19 december: PoëzieRevue met jongeren van het Sterren College
De eerste prijs ging naar Keila, die een aangrijpend gedicht op de planken bracht over de laatste herinnering aan haar moeder in de Dominicaanse Republiek toen ze drie was en een ijsje met haar at. Bo, uit klas 2A kreeg, voor zijn gedicht Vergankelijkheid, de tweede prijs. Vooral de regels De slecht ik doen verdwijnen/ De goede ik ontwikkelen maakten indruk op de jury. Hayatt, uit klas 3A, kreeg de derde prijs voor het gedicht Alles weten over niets. Een prachtig gedicht met veel vragen dat eindigt met ‘maar misschien is dat iets dat we nog niet weten.’

Het Haarlems Dagblad bracht een mooi verslag uit van deze PoëzieRevue.

Vrijdag 20 december: PoëzieRevue met jongeren van het Mendel College
Op vrijdag 20 december betraden in de ochtend jongeren van het Mendel College het podium. Nanna uit klas 3M2 ging er vandoor met de eerste prijs. Zij schreef het gedicht Eventjes weg. ‘Een mooi verstild gedicht met een goede titel en absoluut niet dramatisch verteld.’ Aldus de jury. Seyhan uit klas 2M2 kreeg de tweede prijs voor het tweeluik Massa en Steen. De jury vond het ‘origineel en indrukwekkend.’ Suus kreeg uit klas 3M1 kreeg de derde prijs voor haar gedicht Wie ben ik dan? De jury vond het een schitterend gedicht en loofde haar mooie voordracht.

Vrijdag 20 december: PoëzieRevue met jongeren van het Haarlem College en Fons Vitae Lyceum (Amsterdam).
In de allerlaatste PoëzieRevue van 2019 was het de beurt aan jongeren van het Fons Vitae Lyceum en het Haarlem College om hun gedichten te laten horen. De jury reikte vijf prijsbekers uit.

Mats uit klas 5VB (Fons Vitae) kreeg een prijs voor zijn gedicht Februari. Hij riep de watersnoodramp van jaren geleden beeldend tot leven. De jury was onder de indruk van de mooie klanken. Finn en Nigel uit klas drie van het Haarlem College kregen een prijs voor hun tweegesprek over ondeugd en eerlijkheid. De jury roemde de bravoure van de dialoog.

Babette uit klas 5VA (Fons Vitae) won met haar gedicht Fotorolletje een prijs. ‘Een gevoelig gedicht waarin zij ons liet meevoelen.’ Aldus de jury.  Bart klas 5VC (Fons Vitae) won een prijs met een kerstrondeel, dat hij erg goed voordroeg. Gijs en Alex uit klas 4 Haarlem College kregen een prijs met hun dialoog tussen droom en daad. De jury vond het ‘een stoere dialoog met een enorme verbeeldingskracht.’