dgpp

Grote PoezieprijsRevues in Gent en Amsterdam

Op weg naar de uitreiking op 16 juni tijdens het 50e Poetry International Festival, presenteert De Grote Poëzieprijs uiteenlopende programma's. De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het jaar met een geldbedrag van € 25.000,-. 

Zo zijn er op 5 en op 8 april Grote PoëzieprijsRevues Gent en Amsterdam. Jongeren spelen met hun zelfgeschreven gedichten de hoofdrol in afwisselende literaire shows.

Grote PoëzieprijsRevue in Gent
Op vrijdag 5 april om 14.00 uur barst in het ARCA-Theater De Grote PoëziePrijs Revue los met muziek, dans en gedichten van jongeren van het Atheneum Gentbrugge en het Atheneum Wispelberg. Ruim 200 jongeren van deze Gentse scholen schreven in de afgelopen weken hun eigen gedicht onder leiding van docenten van School der Poëzie. Een selectie van deze dichters in de dop brengt hun werk op de planken van het Arca-Theater.

Tussen hun voordrachten door zorgt illusionist Celsius voor magie en mystiek, brengt Joost Decorte dichter en genomineerd voor De Grote Poëzieprijs, zijn poëzie ten gehore en is er muziek van slagwerker Frank Wardenier en gitarist Vladimir Spisiak. De urban dancers van Turn it Loose zetten in een spectaculaire entr'acte de zaal op zijn kop. De presentatie is in handen van Christophe Vekeman.

Grote PoezieprijsRevue in Amsterdam
Op 8 april brengen jongeren van het Spinoza Lyceum hun gedicht voor het voetlicht. Tussen hun voordrachten door lees Radna Fabias, genomineerd voor De Grote Poëzieprijs, voor uit eigen werk en treedt Maarten Stok, de zanger/bassist van Nachtschade, op. De presentatie is in handen van rapper en beatboxer André Accord. 
Deskundige jury’s bepalen wie de mooiste gedichten heeft geschreven en er met de prijzen vandoor gaan.

Inspiratiebron
Het werk van de genomineerde dichters voor De Grote Poëzieprijs vormt de inspiratiebron voor de jongeren. Onder leiding van docenten van School der Poëzie lezen en bespreken de jongeren hun werk. 

Genomineerden 
Nachtboot van Maria Barnas, Stalker van Joost Decorte, Habitus van Radna Fabias, Het woedeboek van Roelof ten Napel, Genadeklap van Willem Jan Otten en Onze kinderjaren van Xavier Roelens zijn genomineerd voor de eerste editie van De Grote Poëzieprijs.