xx

Gedichten uit de Eerste Wereldoorlog (workshop)












In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

In 2014 wordt de Eerste Wereldoorlog herdacht. Tijdens de Grote Oorlog werden er talloze gedichten geschreven. Zowel beroepsschrijvers als amateurs stuurden in alle betrokken landen verzen naar hun nationale kranten. Veel van deze gedichten hadden geen literaire waarde, maar enkele trotseerden de tijd en geven nu nog een goed beeld van wat de mensen beroerde in deze wereldschokkende periode. Vooral dichters die zelf aan het front waren om te vechten, vonden waardering voor hun verzen. De gedichten die aan het begin van de oorlog verschenen, hebben nog een patriottistische toon, als ging het om een ouderwetse oorlog waarbij de soldaten werden uitgewuifd. Later getuigt de poëzie van de verschrikkingen aan het front, van de wanhoop over de jarenlange strijd in de loopgraven.

Workshop soldatendichters
In een speciale workshop wil School der Poëzie aandacht vragen voor de Grote Oorlog en voor de soldatendichters uit verschillende landen. Gedichten uit België, Frankrijk, Nederland, Groot Brittannië, Duitsland en Italië worden aan de leerlingen voorgelegd. Sommige met vertaling, andere worden aangeboden om vertaald te worden in de klas. Aan de hand van de gedichten kan van gedachte gewisseld worden over het fenomeen soldatendichters en zullen de leerlingen korte schrijfopdrachten krijgen om zelf in een gedicht hun reactie te schrijven op de herdenking van de oorlog.

Gedichten van Siegfried Sassoon, Wilfred Owen, John McCrae, Guillaume Apollinaire, Giuseppe Ungaretti, Rudyard Kipling, Paul van Ostaijen, Jacob Israel de Haan, Joh. De Maegt, Karl Rosner, Henriette Roland Holst en anderen worden verzameld in een werkbundel.

De geschiedenis en het verloop van de oorlog komen niet uitgebreid aan bod, wel de gedichten en de geestesgesteldheid waarvan ze getuigen.

Twee tot drie lesuren in de bovenbouw van het Middelbaar onderwijs.