stasdsdeel noord

Gedichten Read My World in vergadering Stadsdeel Noord

Op woensdag 31 oktober nodigde Elijah Alvares (D66) de jonge winnaars van Read My World uit om hun gedichten te komen voordragen aan het begin van de vergadering van Stadsdeelcommissie Noord. De vergadering begon om 19.30 uur. Het Stadsdeel is een groot, zwart gebouw dat aan de ene kant ligt aan halte nummer twee van de Noord-Zuidlijn in Noord en aan de andere kant aan een onoverzichtelijke bouwput.In de Stadsdeelcommissie vertegenwoordigen 12 leden uit Oud Noord, Noord West en Noord Oost de belangen van de bewoners uit hun buurt en adviseren het bestuur.


Seegert uit 3VA en winnaar van het Fons Vitae, kwam in gezelschap van zijn opa, vader, moeder en broer en reisde samen met Fréderique Pisuisse van School der Poëzie met de metro naar het Stadsdeel.  Arwa Issa uit 4 VA en winnares van het Ing. Lely Lyceum uit Reigersbos, werd met de auto uit de Bijlmer gebracht door haar trotse vader en moeder. Het was nog wel op de verjaardag van haar oudste zus die 18 is geworden en net aan haar studie is begonnen aan de universiteit.

Arwa houdt helemaal niet van poëzie maar heeft duidelijk talent om te schrijven want als derdeklasser won zij ook al in het project Bijlmer Schrijft waarvoor ze een kort verhaal schreef. Ze is geïnteresseerd in de toekomst en in wetenschap en benieuwd hoe alles zich gaat ontwikkelen. Met groot gemak draagt ze haar werk voor aan publiek en spreekt ze door de microfoon in de raadzaal. Zelf schrijft ze aan een science fiction verhaal.

De leden van de Stadsdeelcommissie zaten aan tafels in een halve cirkel, met ieder een microfoon voor zich. Er was publiek en de jonge dichters zaten met hun familieleden in de zaal. Elijah Alvares nam het woord en legde uit hoe hij getroffen was door de jongeren en hun gedichten die hij als jurylid tijdens het theaterprogramma PoëzieRevue hoorde in de Tolhuistuin. Jongeren uit verschillende scholen in Amsterdam schreven gedichten geïnspireerd op het werk van de Turkse schrijvers en dichters die te gast waren in het Festival Read My World (11 t/m 13 oktober 2018). Hij wilde zijn ervaring delen en daarom had hij de winnaars uitgenodigd om hun gedicht voor te dragen. Delen wat mooi en waardevol is, is een doel waarnaar hij streeft. Hij gaf als eerste het woord aan Seegert die naar voren kwam en prachtig zijn gedicht ‘Oversteken’ voordroeg, geïnspireerd door Enis Akin. Seegert stelde zich zelf voor, hij pas 14 jaar oud, en droeg zijn gedicht voor dat wonderlijk leek te passen bij de woorden van Elijah.