winnaars pui
In De Studio in Antwerpen kwamen de finalisten samen om te debatteren over poëzie

Finale PoëzieDebat & Essay 2022!

Op 31 mei was het eindelijk zo ver: in De Studio in Antwerpen kwamen de finalisten van het PoëzieDebat & Essay programma samen voor de beslissende finale. Wie heeft het beste essay geschreven en wie kwam er als de beste debattant uit de bus? De scholen die meededen waren uit België het Lyceum Deurne, Lyceum Pestalozzi, Atheneum Gentbrugge, Atheneum Wispelberg, Einstein Atheneum en uit Nederland het Haags Montessori Lyceum en Hervormd Lyceum West.

Voorafgaand aan de finale volgden de leerlingen van de deelnemende scholen verschillende workshops. De workshops waaruit gekozen kon worden waren Cartoon Tekenen (door Lise Vanlerberghe), Breakdance (door TurnItLoose), Vertellen (door Veva Gerard), Improvisatietheater (door Hassan Khayoon), Spoken Word (door Seckou Ouologuem), Songwriting (door Reinout Verbeke, Bart Couvreur en Jeroen Degrieck) en Debatteren (door Walter Freeman).

Daarna was het tijd voor de finale, die bestond uit de twee onderdelen Debat & Essay. In de jury zaten dichter en journalist Vicky Francken, beleidsmaker van Literatuur Vlaanderen Arman Erdil en gemeenteraadslid Antwerpen Hakim Nawabi. Tijdens de finale dansten en tolden de dansers van TurnItLoose over het podium, en traden zangeressen Eva de Roovere en Stephanie Struijk op met hun prachtige liedjes. De presentatie was in handen van Rick de Leeuw.

eva & stephanie

De debatten waren vurig en spannend. De sterke argumenten werden afgewisseld met elkaar toch af en toe een klein beetje gelijk geven. De stellingen over poëzie hadden we leerlingen duidelijk aan het denken gezet. De poëziestellingen waren onder andere: 'Dichters hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid', Poëzie is net zo belangrijk als sport' en 'Hoe persoonlijker een gedicht, hoe beter'. Zestien debaters namen het tegen elkaar op. Uiteindelijk werd de laatste strijd gestreden tussen Iman en Zoë, waarna Iman als grote winnaar naar voren kwam. Ze had sterke argumenten en wist die op een duidelijke, rustige en overtuigende manier naar voren te brengen. Van harte gefeliciteerd Iman!

winnaar amal

 

Acht leerlingen stonden in de finale met hun zelfgeschreven poëzie-essay. De onderwerpen liepen erg uit een, van verhuizen naar een ander land, het al dan niet begrijpen van poëzie of een opa met dementie. Uiteindelijk vond de jury het essay van Norah het beste: De deur naar mij. Van harte gefeliciteerd, Norah!

De overige deelnemende poëzie-essays van de finalisten zijn hier te lezen.

norah