kasteeljuweel

Finale Kasteeljuweel Zomer 2024

Poëziedocenten Hendrik Willemsen en Marije Uijtdehaage schreven met leerlingen uit de eerste klassen van Yuverta en De Apollo uit Amsterdam gedichten op het Muiderslot. Bron van inspiratie was een prachtige beeldende kunst tentoonstelling daar over het klimaat. Kunstenaars maakten werken als een 'Zee van Licht' (Sea of Light, Johanna de Jong), een Mierakel met transformerende mieren (Kunstenaarscollectief CAK Two), een Stikstofboom (Rob Chevalier) en een kleurrijk wuivend gordijn van plastic stroken (Strandafval, Greetje Majoor). Zie voor meer informatie www.muiderslot.nl

Een jury bestaande uit Irma Enklaar (Hoofd Educatie Muiderslot), Brenno Mulder (dichter, filosofiestudent en lid van de PoëzieCommunity van School der Poëzie) en Ilonka Verdurmen (artistiek leider en poëziedocent School der Poëzie) kozen uit de inzendingen de drie beste gedichten. De jury lette vooral op de vorm, de originaliteit, klankkleur en compositie van de gedichten en de zintuigelijke manier waarop de beelden werden beschreven.

Woensdag 10 juli 2024 zou de Finale plaats vinden in de Ridderzaal van het Muiderslot, maar door de gelijktijdigheid van het EK wilden veel van de geselecteerde leerlingen liever thuis de spannende halve finale kijken. Daarom maakten Hendrik en Marije samen met Esmee Hickendorff en Irma Enklaar van het Muiderslot een leuk filmpje op locatie om zo de winnaars bekend te maken.

Klik hier om het filmpje te bekijken

De derde prijs ging naar Yasmina van Yuverta Amsterdam Oost met het gedicht Verloren speelgoed op het strand, over de kwetsbaarheid van speelgoed, net zoals de kwetsbaarheid van de aarde. Een ontroerend maar optimistisch gedicht.
De tweede prijs naar Wolf van de Apollo met het gedicht Van Alles. De dubbelheid van de zee speelt een grote rol in dit gedicht: als vriend, en als gevaar. We moeten de zee beschermen.

En de eerste prijs was voor Selena van Yuverta Amsterdam Oost, met het gedicht Rozenglans. Een kort en krachtig, muzikaal gedicht. Elke zin is mooi. Verrassende beelden die de fantasie prikkelen.

Gefeliciteerd allemaal!