februaristaking
www.februaristaking.nl

Februaristaking inspiratie voor jonge 'dichters'

In samenwerking met het Comité herdenking Februaristaking 1941 organiseert School der Poëzie dit jaar op 17 februari om 11.00 uur in het OBA Theater een Revue rond de Februaristaking.

Op 25 februari 1941 vond het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats in Amsterdam: de Februaristaking. ‘Staakt! Staakt Staakt!’ stond er boven het manifest dat verspreid werd na de razzia op 427 joodse mannen. Uit solidariteit met hun medeburgers staakten arbeiders op de werven. Het trampersoneel legde het openbaar vervoer plat. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. Ook naar andere plaatsen sloeg de actie over: de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp. Nationaal en internationaal maakte de Februaristaking grote indruk en vormde een bron van inspiratie.

Zo ook dit jaar voor jongeren van het Pieter Nieuwland College in Amsterdam-Oost. In januari werden daar lessen gewijd aan de Februaristaking. Geïnspireerd door beelden, foto’s, getuigenissen en teksten gingen de jongeren aan de slag met het woord geven aan gedachten en gevoelens die de Februaristaking bij ze oproept. Tijdens de PoeziëRevue presenteren een aantal van hen een eigen geschreven gedicht. Hun voordrachten worden afgewisseld met optredens van speciale gasten als stadsdichter K. Schippers, de dansers van ISH, geluidskunstenaar Bauke Moerman, slagwerker Marnix Stassen, zangeres Joy Wielkens met Vlado Spisiak op gitaar.

Een deskundige jury, bestaande uit Joke Koningh, voorzitter comité Herdenking Februaristaking, Gershwin Bonevacia, dichter, schrijver en spreker en K. Schippers, beoordeelt alle voordrachten. De presentatie is in handen van Tsead Bruinja en Ellen Deckwitz.

Bij de Dokwerker in Amsterdam wordt op 25 februari 2017 voor de 76e keer de Februaristaking 1941 herdacht. De herdenking begint om half vijf met een korte toespraak en het voorlezen van gedichten. Het defilé langs De Dokwerker start om 17.00 uur, wanneer de klokken van de Zuiderkerk luiden.