ester naomi perquin
#VERS2018

Eerste juryleden VERS Slotdebat & Essay bekend!

De VERS voorrondes zijn nog in volle gang, maar we kunnen nu al de eerste twee juryleden voor het VERS Slotdebat & Essay op 17 april in het OBA Theater in Amsterdam bekend maken! We stellen ze met trots aan je voor: Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin en Martijn Nicolaas, senior adviseur taalgebruik bij de Nederlandse Taalunie. De jury bepaalt wie zich in 2018 de beste poëziedebater en essayist van Nederland en Vlaanderen mag noemen.

Ester Naomi Perquin
werkte jarenlang als gevangenisbewaarder om de schrijversvakschool te kunnen betalen. Ze debuteerde bij uitgeverij Van Oorschot met de dichtbundel Servetten halfstok (2007. Voor haar werk ontving ze onder meer de Liegend Konijn Debuutprijs, de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Haar bundel Celinspecties werd in 2013 bekroond met de VSB Poëzieprijs. In 2017 werd zij benoemd als Dichter des Vaderlands. Ze liep vorig jaar maanden mee met verschillende politiemensen, hetgeen resulteerde in het onlangs verschenen tien gedichten tellende bundeltje Lange armen.

Martijn Nicolaas
is werkzaam bij de Taalunie, waarin de Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse regering samenwerken om de Nederlandse taal te bevorderen. De Taalunie reikt ook de Prijs der Nederlandse Letteren uit, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor een auteur die een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. Martijn Nicolaas fungeerde jarenlang als projectleider voortgezet onderwijs bij Stichting Lezen. Daarvoor was hij docent Nederlands op het Haags Montessori Lyceum.

VERS
Er zijn dit seizoen VERS Debat & Essay voorrondes in Gent, Antwerpen, Hengelo, Rotterdam,  Den Haag en Haarlem. Verschillende teams debatteren aan de hand van stellingen over actuele poëzie en presenteren hun essays. De beste debaters en essayisten maken kans op een op een plaats in het grote VERS Slotdebat & Essay op 17 april in het OBA Theater in Amsterdam.

Via VERS maken dit jaar duizenden kinderen en jongeren uit heel Nederland en Vlaanderen kennis met het werk van de dichters van de genomineerde bundels voor de VSB Poëzieprijs. Lees hier meer over VERS.