logo vers
School der Poëzie start #VERS2018

Duizenden kinderen en jongeren doen mee aan poëziewedstrijd

VERS is hét poëzieproject van School der Poëzie voor kinderen en jongeren rond de VSB Poëzieprijs. Via VERS maken dit jaar duizenden kinderen en jongeren uit heel Nederland en Vlaanderen kennis met het werk van de dichters van de genomineerde bundels voor de VSB Poëzieprijs. Het gaat om de bundels Binnenplaats van Joost Baars, Nachtroer van Charlotte Van den Broeck, Vonkt van Marije Langelaar, Ja Nee van Tonnus Oosterhoff en Leger van Mieke van Zonneveld.

Docenten van School der Poëzie trekken de komende maanden heel Nederland en Vlaanderen door om poëzieles te geven op voortgezet onderwijs- en basisscholen. Deelnemers (van groep 7 tot en met 6 vwo) aan VERS lezen en bespreken de poëzie van de vijf genomineerde dichters aan de hand van een door School der Poëzie samengestelde werkbundel en worden zelf aan het schrijven gezet. 

In VERS PoëzieRevues, VERS Talkshows en VERS debatten, die plaatsvinden in theaters en bibliotheken door heel Nederland en Vlaanderen, brengen de kinderen en jongeren hun poëzie op de planken. Tussen hun voordrachten door treden er bekende artiesten op. Zo spinnen en tollen er urban dancers over het podium, is er een ‘echte’ dichter die zijn of haar poëzie ten tonele brengt en zijn er optredens van bekende zangers en muzikanten. De eerste VERS Revue is op donderdag 11 januari in Theater 222 in Rotterdam. In onze agenda een overzicht van alle VERS activiteiten.

Aan het einde van elke show bepaalt een vakkundige jury wie er als winnaars uit de bus komen. De beste debaters en essayisten gaan door naar het VERS Slotdebat op dinsdag 17 april in Amsterdam. De makers van de mooiste gedichten van de VERS Revues gaan op 19 en 20 april naar Antwerpen voor een uitgebreide poëzie meet-up met dichters, schrijvers, performances en een bijzondere afsluiting op het podium. De winnaars van de VERS Talkshow worden op school in het zonnetje gezet door minder dan Dieuwertje Blok!

In 1994 riep VSBfonds de VSB Poëzieprijs in het leven. De prijs wordt dit jaar voor de laatste uitgereikt voor de beste gedichtenbundel uit het Nederlandse taalgebied. Sinds 1998 ontwikkelt School der Poëzie rond de prijs poëzie-educatieve activiteiten voor kinderen en jongeren, onder de titel VERS.  VERS is een initiatief van School der Poëzie in samenwerking met Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International. VERS wordt financieel mede mogelijk gemaakt door oa VSBfonds. www.vsbfonds.nl en www.schoolderpoezie.nl