ted van lieshout

Drie VERS Talkshows in Zwolle met duizendpoot Ted van Lieshout

Kinderen van verschillende basisscholen uit Zwolle interviewen op dinsdag 15 mei dichter, (kinderboeken)schrijver en beeldend kunstenaar Ted van Lieshout. Ook brengen ze hun zelfgeschreven gedichten op de planken. Dit gebeurt in drie wervelende VERS Talkshows, die door School der Poëzie en Stadkamer worden georganiseerd in de Stadkamer (Zeven Alleetjes 1a). Een vakkundige jury beoordeelt alle voordrachten. De prijswinnaar wint een bezoek van Dieuwertje Blok voor zijn/haar school.

VERS Talkshows
In de afgelopen weken kregen kinderen van de basisscholen Smaragd, de Vlieger, de Octopus en de Zuidster een gastles van docenten van School der Poëzie en schreven allemaal een eigen gedicht. Een selectie daarvan is te horen in de talkshows. Ook hebben ze allerlei vragen bedacht voor Ted van Lieshout. De kinderen gaan aan tafel met een echte duizendpoot. Van Lieshout schrijft gedichten, verhalen, boeken over kunst, liedjes voor tv, toneelteksten en prentenboeken. In 2009 ontving hij de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre. In 2010 kreeg hij als eerste de Willem Wilmink-prijs, de prijs voor het beste kinderlied. En in 2012 mocht hij de Woutertje Pieterse Prijs en een Zilveren Griffel in ontvangst nemen voor zijn blokgedichten in Driedelig paard. In 2014 werd Van Lieshout internationaal onderscheiden met de nominatie voor ‘de kleine Nobelprijs’, de Hans Christian Andersen Award. Boer Boris gaat naar zee was Prentenboek van het jaar 2015.
Tussen de gesprekken en voordrachten door is er een optreden van de breakdancers van Turn it Loose. In een spectaculaire act spinnen en tollen ze over het podium. De presentatie is in handen van rapper en beatboxer André Accord.

Jury's en prijzen
Deskundige jury`s beoordelen alle voordrachten. Per Talkshow wint één jonge ‘dichter’ een bezoek voor de hele klas van niemand minder dan Dieuwertje Blok. Op 7 juni komt zij de winnaars in het zonnetje zetten. Dieuwertje leest voor, gaat met de klas in gesprek en natuurlijk wordt er een groepsfoto gemaakt! 
De jury's bestaan uit Ted van Lieshout, Astrid Vrolijk-de Mooij, directeur-bestuurder Stadkamer en Kees Smits, stadsdichter van Zwolle.