winnaars groningen

Dichttalent in Groningen

Op maandag 18 november brachten 45 brugklassers van CSG Augustinus hun zelfgeschreven gedichten in de PoëzieRevue op de planken van SPOT/De Oosterpoort. Een deskundige jury beoordeelde alle voordrachten en maakte aan het eind van het theaterprogramma de prijswinnaars bekend. 

Bas kreeg de eerste prijs voor zijn gedicht ‘Angele’. ‘Een mooi romantisch gedicht met een laatste regel (Het bootje strandde op hoog liggende stenen) die zowel letterlijk als figuurlijk kan zijn.’ Aldus juryvoorzitter Tjitse Hofman. 

De tweede prijs ging naar Sarah voor haar gedicht ‘Ik heb’. De jury vond haar werk verrassend ‘Krachtig en positief. Het straalt écht energie uit’. Xander ging er met de derde prijs vandoor. Hij kreeg de prijs voor zijn gedicht ‘Opa’. De jury prees de originaliteit en de mooiste vondsten, zoals de regel ‘mijn opa had kleur in stem’.

Voorafgaand aan de PoëzieRevue kregen alle brugklassers van CSG Augustinus poëzielessen op school en schreven onder leiding van docenten van School der Poëzie een eigen gedicht. De jongeren met de mooiste gedichten werden geselecteerd om deze voor te dragen in de Oosterpoort.

Tussen de voordrachten van de jonge ‘dichters’ door waren er optredens van diverse artiesten. Zo zong Cheyenne Toney de sterren van de hemel met Vlado Spisiak op gitaar en zetten de breakdancers van Turn it Loose de zaal op zijn kop. Er was een performance van Tjitse Hofman en Vlado Spisiak en slagwerker Frank Wardenier gaven de gedichten klank. De presentatie was in handen van rapper en beatboxer André Accord.

Naast Tjitse Hofman namen Fros van der Maden, educatief auteur en docent NT2 op de International School in Groningen en Heike Koorenhof, teamleider & docente Nederlands op CSG Augustinus, plaats in de jury.