1

De Poëzieclub presenteert: Uitreiking Awater Poëzieprijs 2019 en bekendmaking nominaties Prijs de Poëzie in Perdu

De Poëzieclub presenteert op woensdag 5 februari, de laatste dag van de poëzieweek, een avondvullend programma in Perdu. Op hét poëziepodium van Amsterdam wordt in een afwisselend programma de Awater Poëzieprijs 2019 uitgereikt, presenteert de jury van De Grote Poëzieprijs haar shortlist en wordt de top 1.000 van De Gedichtenwedstrijd bekendgemaakt. 

In het programma is onder andere aandacht voor het nieuwe Awater magazine, met een lezing over straatpoëzie van literatuurwetenschapper en poëziecriticus Kila van der Starre en een interview met Awaterredacteur Rob Schouten en Jan Cleijne die het gedicht ‘Intensive Care’ van Menno Wigman verstripte. De presentatie is in handen van schrijver en programmamaker Teddy Tops.

Awater Poëzieprijs 2019
De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater, ter waarde van € 500,-. Voor de toekenning wordt een keur van ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) gevraagd een top 3 in te leveren van nieuwe Nederlandse dichtbundels die het jaar ervoor zijn uitgebracht. De prijs reflecteert de mening van het literaire veld, en is daarmee een belangrijke pijler voor wat door kenners als kwaliteit wordt gezien.

Nominaties De Grote Poëzieprijs
Uitgevers en dichters stuurden 118 bundels in voor De Grote Poëzieprijs 2020. Na meervoudig en bevlogen beraad maakt de jury bekend welke vijf dichtbundels worden genomineerd voor de hoogste geldprijs – 25.000 euro - voor een Nederlandstalige poëziebundel. 
Top 1.000 De Gedichtenwedstrijd
De jury van De Gedichtenwedstrijd ontving ruim 6.700 gedichten van amateur- en professionele dichters uit het hele Nederlandse taalgebied. In Perdu wordt bekendgemaakt welke 1000 gedichten meedingen naar de hoofdprijs van € 10.000 euro. 

Praktische info: 
•    datum: woensdagavond 5 februari, aanvang 20.00 uur, deur open om 19:30 uur
•    locatie: Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam
•    toegang: Gratis
•    reserveren: poezieclub@prijsdepoezie.nl

Deelnemende organisaties en fondsen
Prijs de Poëzie 2020 is een productie van de Poëzieclub en wordt mede mogelijk gemaakt door alle deelnemers, het Elise Mathilde Fonds, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, VSBfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de Turing Foundation, Lirafonds, School der Poëzie en Poetry International.