Dieuwertje en André

De kat met de slippers

"De kat met slippers

Hij zit

Poetst zijn slippers

Dat doet hij drie keer per dag"

- Jens

Jens was met zijn gedicht "De kat met de slippers" één van de winnaars van de PoëzieRevues op dinsdag 29 maart in Theater Het Zonnehuis in Amsterdam Noord. Leerlingen van de basisscholen De Poolster, De Botteloef, De Bonkelaar en abbs Elzenhagen volgden poëzielessen van docent en theatermaakster Marije Uijtdehaage. Onder haar bezielde leiding schreven zij allemaal een eigen gedicht.

Aan de PoëzieRevue in de ochtend deden scholen De Poolster, De Botteloef en De Bonkelaar mee. De jury, bestaande uit presentatrice Dieuwertje Blok, Saskia Noordhuis (directeur van Noordje) en dichter/kunstenaar Sanne van Balen, beoordeelde de gedichten en reikte de prijzen uit.

Jens won met het gedicht "De kat met de slippers". Een geestig gedicht, waarin de kat wel drie keer per dag zijn slippers poetst. Het gedicht van Lotte, getiteld "De zware rots", vond de jury heel bijzonder. Het hoofd wordt vergeleken met een rivier, waarin gedachtes stromen en oude verdwijnen en nieuwe blijven hangen. Ook Irfan met het gedicht "Kan iemand mij helpen zwemmen?" won een prijs. Zwemles is een herkenbaar fenomeen, het niet leuk vinden, het koud hebben, maar toch blijven. Max schreef een verhalend gedicht, dat spanning oproept: "Roodkapje in het zwembad". Het gedicht van Nassim, "Lekker eten" had vaart én een verrassend einde. De "Heldachtige muis" van Emanuele was een ritmisch gedicht met mooie vondsten: de muis heeft lef als een reus.

Aan de PoëzieRevue die 's middags plaats vond deden de leerlingen van abbs Elzenhagen mee. Op verzoek van de school gingen de poëzielessen over de Tweede Wereldoorlog. Ook nu zat Dieuwertje Blok in de jury, samen met dichter en kunstenaar Salomé Roodenburg.

Demy won met het gedicht "De blauwe vaas". Een ontroerend gedicht dat ook nieuwsgierig maakt. Zij heeft nog een regel toegevoegd. Nidanur schreef een mooi en beeldend gedicht: "Verdriet". Het woord verdriet komt niet in het gedicht voor, maar je voelt het wel. Het gedicht "De tik" van Alyssa maakt angstig, maar ook dat je moet oppassen en alert blijven. De laatste prijswinnaar van de dag was Fritzi met "Angst". Een ritmisch gedicht, goed voorgedragen. Angst speelt de hoofdrol: zelfs als je blij bent voel je angst.

De PoëzieRevues werden gepresenteerd door rapper en beatboxer André Accord. Gitarist Vlado Spisiak en drummer Richard Veltman begeleidden de jonge dichters muzikaal. Tussen hun voordrachten op het podium door waren er optredens van de breakdancers van Turn it Loose, Dieuwertje Blok en illusionist Celsius.

Winnaars ochtend Revue

Winnaars middag Revue