revue antwerpen

De Grote Poëzieprijs door de ogen van Antwerpse jongeren

Op dinsdag 7 mei spelen Antwerpse jongeren met hun eigen gedichten de hoofdrol in twee afwisselende Grote PoëzieprijsRevues. Om 11.00 en 14.00 uur barsten in het Zuiderpershuis de theatershows los met dans, muziek en gedichten van jongeren van het Pestalozzi Lyceum, Xaveriuscollege en het Sint Norbertusinstituut. 

Voorafgaand aan de Revue schreven 325 jongeren van deze  scholen onder leiding van docenten van School der Poëzie hun eigen gedicht. De jongeren met de mooiste gedichten zijn geselecteerd om hun werk voor te dragen op de planken van het Zuiderpershuis. 

De PoëzieRevue in het kader van De Grote Poëzieprijs wordt gepresenteerd door dichter, performer en schrijver Christophe Vekeman. Er is live muziek, breakdance en een bijzondere entr'acte door mondharpist Danibal. Dichter Xavier Roelens vertelt over zijn bundel Onze Kinderjaren en leest fragmenten voor.

Jury’s en prijzen
Aan het einde van beide shows bepalen deskundige jury’s wie er met de prijzen vandoor gaan. De jury’s bestaan uit Xavier Roelens, genomineerd voor De Grote Poëzieprijs, Sabine Goethals, actrice en theatermaker en Yassin Akouh, student en journalist.

Inspiratiebron
Het werk van de genomineerde dichters voor De Grote Poëzieprijs vormt de inspiratiebron bij het schrijven van de gedichten voor de jongeren. Nachtboot van Maria Barnas, Stalker van Joost Decorte, Habitus van Radna Fabias, Het woedeboek van Roelof ten Napel, Genadeklap van Willem Jan Otten en Onze kinderjaren van Xavier Roelens zijn genomineerd voor de eerste editie van De Grote Poëzieprijs.