rmq 18

Boeiende Read My World Revues

Het Amsterdamse Internationale Literatuurfestival Read My World stond dit jaar in het teken van Turkije. Op 11, 12 en 13 oktober traden in de Tolhuistuin meer dan zeventig schrijvers, journalisten en kunstenaars uit Nederland en Turkije met elkaar op.
 
Op vrijdag opende de festivaldag met de Read My World Revue, een programma dat in samenwerking met School der Poëzie wordt georganiseerd. Jongeren van Amsterdamse scholen lieten zich inspireren door het werk van De Turkse dichter, literatuurcriticus en vertaler Ibrahim Enis Akin en de Armeens-Turkse dichter en schrijver Karin Karakaşlı. Het leverde prachtige gedichten op. Bijna tachtig jongeren zijn geselecteerd om hun gedicht voor te dragen voor een voor een tjokvolle concertzaal in de Tolhuistuin.
 
In de ochtend bijten vierdeklassers van het Fons Vitae Lyceum, de Vinse School en het Ir. Lely Lyceum het spits af. Laiba van het Lely Lyceum loopt als eerste voorlezer dapper naar de microfoon om haar gedicht Vrouw voor te dragen ‘De vrouw van/ ogen die veel gezien hebben/ de vrouw als/ een verwarrend object/ de vrouw met / de menselijke blik/ de vrouw van / bruin, zwart, wit, rood en geel/ de vrouw van/ het meest mysterieuze wezen/ de vrouw van/ vrolijkheid en woede/ de vrouw van/ bewonderend en beschaamd.
 
Na de eerste groep voorlezers zit de stemming er gelijk goed in. Aandacht en stilte worden afgewisseld met aanmoedigingen, daverend applaus en gejoel. Tussen de voordrachten door treden de dansers van Turn it Loose op. In hun entr’acte spinnen en tollen ze over het podium. In een volgende entr’acte laat mondharpist Danibal zien hoeveel er muzikaal mogelijk is met de mondharp, een soort synthesizer op broekzakformaat: een muzikaal intermezzo van jazzy melodieën tot gelaagde techno-achtige klanken.
 
Aan het einde van de eerste show maakt de jury de winnaars bekend. Juryvoorzitter Sare Bakkers vertelde dat ze veel geregeld hebben gehoord die nog 'lang in de hoofden van de jury' zullen blijven zitten. Het niveau lag ontzettend hoog. Geëngageerd, beeldend. De jury wees Stijn, Arwa en Seegert als ‘gelijke’ winnaars aan.
 
Om 14.00 uur opent presentator Bahram Sadeghi de tweede Read My World Revue. Naast jongeren van de Vinse School en het Lely Lyceum doen er nu ook jongeren van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer mee.
 
Net als in de eerste show dragen de jongeren om en om hun gedichten voor. De jonge ‘dichters’ hebben tussen de gedichten door allerlei vragen in petto voor Enis Akin en Karin Karakaşlı. Zo ontdekken ze bijvoorbeeld dat Enis begon met gedichten schrijven om indruk op de meisjes te maken en dat Karin het liefste werkt op de veerboot die over de Bosporus van het Europese naar het Aziatische gedeelte van Istanbul vaart.
 
Aan het einde van de tweede Revue maakte de jury, die nu naast Sare Bakkers bestond uit dichter Philip Rozema, de winnaars bekend. Er volgt een daverend applaus voor Fieke, Ian en Pauline.
 
Lees alle winnende gedichten hier
Bekijk ook de filmpjes en foto's op onze Insta en Facebookpagina!