app

APP: Amsterdamse PoëziePrijs voor Jongeren

Heldhaftig | Vastberaden | Standvastig

Amsterdam huisvest ruim 85 middelbare scholen en 38.746 scholieren met meer dan 180 nationaliteiten. Wat beweegt en bezielt hen, wat denken zij over de stad? Hoe mooi is het om daar achter te komen doormiddel van een échte poëziewedstrijd, speciaal voor Amsterdamse jongeren in het derde, vierde of vijfde leerjaar van het voortgezet onderwijs.

APP: de Amsterdamse PoëziePrijs levert de winnaars een financiële beloning op: de eerste prijs bedraagt €500, de tweede prijs €250 en de derde prijs €100. Scholen uit Amsterdam gaan samen met de Openbare Bibliotheek Amsterdam en School der Poëzie een competitie aan die begint met een blokuur poëzie in de klas in de periode februari tot mei 2023, waar per klas vijf gedichten uitkomen die meedoen aan de eerste ronde. De school selecteert vervolgens in totaal één gedicht per klas/groep dat ingediend wordt voor de laatste ronde. De gedichten van de laatste ronde zullen anoniem worden beoordeeld door een professionele en vakkundige jury, die de 1e, 2e en 3e geldprijs uitreikt.

De jury bestaat uit voormalig stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia, dichter, schrijver en host Babs Gons, uitgever bij Van Oorschot Menno Hartman, auteur en columniste voor de Volkskrant Aleid Truijens en stadseelvoorzitter van Amsterdam West Fenna Ulichki. Momenteel is de jury druk bezig met het lezen van alle ingestuurde gedichten. 

Op woensdag 7 juni 2023 vindt in het theater van de OBA Oosterdok de feestelijke prijsuitreiking plaats. Aan het programma werken verschillende Amsterdamse artiesten mee, die hun eigen interpretatie van de geschreven gedichten zullen vertonen. De Glitterende Eenhoorn en Creative Solutions maken prachtige animaties. Kunstenaars Sanne van Balen en Salomé Roodenburg verbeelden gedichten in kunst. Rapper Roger Buyne/Mc Lost tovert een gedicht om in een rap, terwijl artiest/prodcuer Babs een gedicht op muziek zet. Bewegingskunstenaars Clanton & Sevda vertalen een gedicht in dans en er is een swingend optreden van blazersensemble Brass Rave Unit.

Wil je erbij zijn? Dat kan! Via www.oba.nl 

De Amsterdamse PoëziePrijs is een initiatief van het Fons Vitae Lyceum. Samen met de Openbare Bibliotheek Amsterdam en School der Poëzie hopen ze dit van jaar tot jaar te kunnen voortzetten.

SdP     Fons Vitae     OBA