app

APP: Amsterdamse PoëziePrijs voor Jongeren

Heldhaftig | Vastberaden | Standvastig

Amsterdam huisvest ruim 85 middelbare scholen en 38.746 scholieren met meer dan 180 nationaliteiten. Wat beweegt en bezielt hen, wat denken zij over de stad? Hoe mooi is het om daar achter te komen doormiddel van een échte poëziewedstrijd, speciaal voor Amsterdamse jongeren in het derde, vierde of vijfde leerjaar van het voortgezet onderwijs.

APP: de Amsterdamse PoëziePrijs levert de winnaars een financiële beloning op: de eerste prijs bedraagt €500, de tweede prijs €250 en de derde prijs €100. Scholen uit Amsterdam gaan samen met de Openbare Bibliotheek Amsterdam en School der Poëzie een competitie aan die begint met een blokuur poëzie in de klas in de periode februari tot mei 2023, waar per klas vijf gedichten uitkomen die meedoen aan de eerste ronde. De school selecteert vervolgens in totaal één gedicht per klas/groep dat ingediend wordt voor de laatste ronde. De gedichten van de laatste ronde zullen anoniem worden beoordeeld door een professionele en vakkundige jury, die de 1e, 2e en 3e geldprijs uitreikt. De jury bestaat dit jaar uit niemand minder dan Gershwin Bonevacia, Fenna Ulichki, Aleid Truijens, Babs Gons en Menno Hartman.

Op woensdag 7 juni 2023 vindt in het theater van de OBA Oosterdok de feestelijke prijsuitreiking plaats. Tijdens de uitreiking worden de ingezonden gedichten door verschillende Amsterdamse artiesten vormgegeven. De uitreiking wordt online gestreamd zodat alle scholen en scholieren mee kunnen kijken.

De Amsterdamse PoëziePrijs is een initiatief van het Fons Vitae Lyceum. Samen met de Openbare Bibliotheek Amsterdam en School der Poëzie hopen ze dit van jaar tot jaar te kunnen voortzetten.

Scholen kunnen zich nog aanmelden voor deelname aan de wedstrijd. Voor meer informatie over de deelname kunt u contact opnemen met app@schoolderpoezie.nl.

SdP     Fons Vitae     OBA