1
Amsterdamse Pennen

Amsterdamse Pennen: verhalen en gedichten van jongeren van het Marcanti College

‘En de eerste prijzen gaan naar Safouan en Sara’, aldus de jury die onder de indruk was de van de krachtige gedichten en verhalen, bijzondere vondsten en prachtige voordrachten van de brugklassers van het Marcanti College.
 
Een spetterende PoëzieRevue in het OBA Theater vormde op woensdag 20 november het decor voor de gedichten en verhalen van brugklassers van het Amsterdamse Marcanti College. 35 jongeren brachten hun eigen werk op de planken.
 
Safouan, uit klas 1.4, kreeg de eerste prijs voor zijn verhaal ‘DOCK’, een kort maar krachtig stuk over een zakgeld-project. Sara ging ook met een eerste prijs naar huis. Zij schreef het gedicht ‘Alleen’. Sara had meerdere gedichten geschreven, maar deze vond de jury er direct uitspringen! ‘Een heel vredig en beeldend gedicht. Ze brengt enorm goed het gevoel over om hoe fijn het is om alleen in je kamer te zijn met niemand anders. Sara droeg bovendien prachtig voor.’ Aldus juryvoorzitter Ted van Lieshout. Het zal maar over jouw gedicht door zo’n beroemde schrijver, dichter en tekenaar gezegd worden!
 
Fuad uit klas 1.3 ging er vandoor met de tweede prijs. Hij schreef het gedicht ‘Mieren'.  De jury prees de originaliteit en vatte het samen als een ‘gedicht over vertrouwen’, daarbij onder meer doelend op de regel ‘Mieren geven alleen het beste eten aan hun koningin’.
 
De derde prijs ging naar Zaid uit klas 1.1.  De jury vond zijn gedicht ‘Fietsen’ ‘sfeervol en erg geestig’. De jury roemde ook het einde van het gedicht ‘ik fietste nog lang en gelukkig’.
 
Tussen de voordrachten van de jonge ‘dichters’ door keken de jongeren hun ogen uit naar de breakdancers van Turn it Loose, die over het podium veerden, tolden en schoten. Iedereen zat op het puntje van zijn stoel toen Celsius zijn illusies vertoonde. Munten die uit het niets uit oren, handen en mouwen werden getoverd, een verscheurde krant die daarna weer zo goed als nieuw is en een zwevende tafel. Alle monden stonden open van verbazing!
 
De jury, die alle gedichten beoordeelde, bestond naast Ted van Lieshout uit Linda Spierings, adjunt-directeur Marcanti en Jet Bierman, onderwijswetenschapper UVA
Rapper en beatboxer André Accord presenteerde de PoëzieRevue.