poezierevue

Afwisselende voordrachten van en door jongeren OSB en VierTaal College

Op donderdag 15 februari speelden Amsterdamse jongeren met hun eigen gedichten en raps de hoofdrol in twee bijzondere PoëzieRevues. Deze literaire theatershows vormden het hoogtepunt van een project waaraan ruim 400 jongeren van het VierTaal College en de Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) hebben gewerkt. Alle jongeren hadden gedichten geschreven of, zoals de jongeren van het VierTaal College een  rap (=rhythm and poetry) gemaakt. Een selectie van de gedichten en raps was te horen tijdens deze revues in het OBA Theater, die gepresenteerd werden door niemand minder dan Ellen Deckwitz!

Aan de jury's de lastige taak om de allerbeste gedichten aan te wijzen. In de ochtend bestond de jury uit Ronny Temme, oud conservator Filmmuseum Eye, Rachel Rumai, dichter en schrijver en juryvoorzitter en dichter Mustafa Stitou. In de middag verving Leila Azzum, werkzaam bij Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, Ronny Temme in de jury.

Shiwab van het Viertaal College kreeg de eerste prijs voor zijn ‘prachtige en geestige rap’. Jessey van de OSB kreeg de andere eerste prijs voor zijn gedicht Leegte en diepte. Een gedicht over kennis en het weten en niet weten.  Shaneequa ging er met de tweede prijs vandoor. De jury vond Mijn geloof ‘een krachtig gedicht waarin het geloof slim wordt verwoord’. Zinedine kreeg de derde prijs voor haar gedicht Verliefd. 'Liefde en verliefdheid is vaak een item in de poëzie. Hier is de verliefdheid mooi omschreven’.  Aldus de jury.

 Om 14.00 uur barstte in het OBA Theater de tweede PoezieRevue los. De eerste prijs ging naar Josephine voor haar gedicht Mijn Ster. De jury prees haar mooie beeldspraak, zoals de regel ‘ik was mijn eigen ster'. De tweede prijs was voor Roymayssae. De jury was onder de indruk van haar intrigerende titel Zo zwak als een leeuw en haar goede vondsten zoals 'huilende waterval'. De derde prijs was voor Shevendra. Ze schreef het gedicht Aruba het land van mijn vader. ‘Daarin wordt een prachtige sfeer geschapen’, aldus de jury.