20 januari: opening Woordenstroom

Aanvang: 11.30 uur. Vijzelgracht 50 (voor AFM).

'Mannen op de brug en kinderen op het water', zomaar een dichtregel op de Amsterdamse Vijzelgracht.

Onze poëziedocenten Ilonka Verdurmen en Jos van Hest gaven workshops aan kinderen basisschool De Kleine Reus en basisschool De Avonturijn. Hierin schreven de kinderen korte gedichten over het water van de gracht, over wensen en wonderen, over gewone dingen en geheime zaken. Zo brengen zij met hun dichtregels het water weer tot leven.  Gelukkig wel met verf, zodat niemand natte voeten krijgt.

Na tien jaar bouwen aan het metrostation gaat het bouwterrein op de Vijzelgracht dan eindelijk weer open, al is het in tijdelijke vorm. In 2017 wordt de hele Vijzelgracht opgenomen in de zogenaamde Rode Loper.

Onder begeleiding van Machiel Spaan van M3H architecten werd er gebrainstormd over de mooiste invulling van het terrein. De blauwe loper, of ‘Waterpad’, werd de definitieve keuze. Een ontwerp van kunstenares Nanda Lowitz en ontwerper Horst Grütering.

Met verfrollers en sjablonen – en talloze bussen rode, gele, groene en blauwe verf spoten zij de Woorden en Waterstroom, om zo de oorspronkelijke Vijzelgracht weer tot leven te wekken.

Twee jaar lang is iedereen welkom om zijn voeten in de Woordenstroom te zetten!