100 jaar later

“100 Jaar later” Kinderen dragen hun gedichten voor op 10 mei

Op 10 mei om 13.00 uur zullen 40 kinderen van de Shri Laksmischool de mooiste regel uit hun zelfgeschreven gedicht voorlezen bij het ‘Monument voor de Liefde’ . Ze leggen een bloem met hun dichtregel bij dit gedenkbeeld voor de grote Russische dichter en zijn vrouw, Osip en Nadezjda Mandelstam, omdat het 100 jaar geleden is dat die elkaar ontmoet hebben, en zoveel voor elkaar en voor het vrije, levende woord betekend hebben.

De kinderen uit groep 8 krijgen les van Ilonka Verdurmen, artistiek leider van de School der Poëzie, en horen zo het indrukwekkende verhaal van Osip en Nadezjda, die moesten lijden onder de Stalinterreur. Osip stierf in 1938 in een Siberisch kamp. Nadezjda bewaarde honderden van zijn gedichten jarenlang in haar geheugen. Tot 1963. Daardoor kennen wij nu dit prachtige werk!

Dit heeft de kinderen geïnspireerd om zelf gedichten te schrijven. Daarbij maken ze ook tekeningen. Met begeleiding door Sietse H. Bakker, graficus, en Hanneke de Munck, beeldhouwster, die het Monument voor de Liefde maakte samen met Chatsjatur Bely uit Rusland.

Een selectie van de tekeningen wordt geëxposeerd in WG Kunst, tijdens de weekendsalon van 17-19 mei.

Lees ook: Vertaal-en-Voordrachtwedstrijd Osip Mandelstam