cc
Tweejarig poëzieprogramma voor vmbo en lokale instellingen, poëzie en maatschappij

Poëzie van Binnen naar Buiten

Een samenstel van projecten waarbij poëzie de motor is, en de projecten zich ontwikkelen van binnen- naar buitenschools. De relatief lange looptijd loont: jongeren leren hun omgeving beter kennen, hun indrukken beknopt weergeven, én zichzelf presenteren bij verschillende gelegenheden. Een 2 jaar durend programma voor jongeren van vmbo scholen

POËZIE IS DE MOTOR NAAR 
het bedrijf op het industrieterrein
het museum in de buurt
het theater om de hoek
de basisschool op het plein 
kortom: naar de omgeving.

POËZIE & THEATER
Jongeren krijgen poëzielessen van vakdocenten van School der Poëzie aan de hand van een werkbundel met actuele poëzie. Alle jongeren schrijven een gedicht. De mooiste gedichten worden voorgedragen in een theater in de buurt tijdens een wervelende show: de PoëzieRevue. Een voor iedereen toegankelijke voorstelling, waarin de leerlingen schitteren naast professionele artiesten.

POËZIE & BEELD
De jongeren bezoeken een tentoonstelling en schrijven een gedicht over een kunstwerk dat hen aanspreekt.  In het museum (of galerie) vindt een presentatie plaats: de jongeren staan bij het kunstwerk dat zij hebben uitgekozen en dragen hun gedicht voor. Bezoekers, ouders en medeleerlingen maken op een verrassende manier kennis met beeldende kunst en poëzie.

POËZIE & VOORLEZEN
Op school krijgen de jongeren les in voorlezen, interpreteren van rijmpjes en omgaan met kinderen.
In kleine groepjes bezoeken de jongeren een basisschool en lezen voor aan kleuters.
Op school wordt bovenstaande activiteit met de jongeren geëvalueerd en schrijven zij een verslag.

POËZIE & OMGEVING
In samenwerking en overleg met stadsarchief, bibliotheek, een historicus en/of docent geschiedenis wordt een boekje ontwikkeld over bijzondere plekken en gebeurtenissen in de stad/omgeving. Hier wordt passende poëzie bij gezocht. Het geheel wordt gebundeld. Ook werk van lokale dichters wordt er in opgenomen.
Jongeren krijgen poëzieles op school, maken de wandeling en schrijven zelf een over de stad/omgeving.

POËZIE IN BEDRIJF
Docenten van School der Poëzie maken een lesopzet over een bedrijf (kunnen diverse bedrijven zijn, van bakkerij tot kwekerij, van hotel tot een meubelfabriek).
Jongeren krijgen op school poëzieles en een introductie over hoe naar het bedrijf te kijken.
Een bezoek aan het bedrijf volgt met een gerichte schrijfopdracht. De indrukken van het bedrijf worden vormgegeven in een gedicht en komen uit op ansichtkaart.

POËZIE EN MEDIA
Een programma in samenwerking met de lokale media en school. Een kijkje achter de schermen bij de lokale omroep of krant. 
Het gedicht over de media wordt voorgedragen in de studio en wordt op ansichtkaart uitgebracht. Zelf een talkshow maken behoort ook tot de mogelijkheden.

Poëzie van binnen naar buiten is een productie van School der Poëzie. Per stad/locatie wordt samengewerkt met vmbo scholen, een theater, een museum, een bibliotheek, bedrijven, andere culturele instellingen, basisscholen, dichters, artiesten, vrijwilligers en anderen. 

 

fonds 21 Prins Bernhard Cultuurfonds bjacow