zz

Kanshebbers VSB Poëzieprijs bekend

Vijf dichters maken begin volgend jaar kans op de VSB Poëzieprijs, de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel. Vlinderslag van Piet Gerbrandy, Ik trek mijn species aan van Sasja Janssen, Archaïsch de dieren van Hester Knibbe, Mens dier ding van Alfred Schaffer en Wij totale vlam van Peter Verhelst zijn de genomineerden.

Dat maakte juryvoorzitter Peter Vandermeersch (en hoofdredacteur van NRC Handelsblad) vannacht bekend in het VPRO-radioprogramma 'Nooit meer slapen'. De bekendmaking van de VSB Poëzieprijs vindt plaats op 28 januari, aan het begin van de jaarlijkse Poëzieweek. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000 euro.

 Voor de prijs werden 107 bundels ingezonden. De jury roemt 'de kwaliteit van de oogst' en vond het moeilijk om tot een lijst van vijf bundels te komen. 'Er kwam veel jong talent voorbij met een eerste of tweede bundel van een verbluffend hoog niveau. Die nieuwe generatie loopt niet over van vernieuwingsdrift, maar getuigt wel van humor, oorspronkelijkheid en kwaliteit.'