polo de haas

AfscheidsPoëzieRevue pianist Polo de Haas

Vandaag (woensdag 14 juni) trad onze huispianist Polo de Haas voor de laatste keer op in onze PoëzieRevue. In de afgelopen 23 jaar gaf hij in bijna 550 PoëzieRevues, in binnen- en buitenland, de gedichten van kinderen en jongeren klank en zorgde samen met de dansers van Turn it Loose voor een flitsende free-style. Hij begeleidde bijna 20.000 kinderen en jongeren muzikaal bij het voordragen van hun gedichten.
 
School der Poëzie is Polo de Haas enorm dankbaar voor zijn muzikale bijdrage  alle keren en wenst hem heel veel succes en plezier bij alle mooie concerten. Met een aantal mensen die rond de Revue veel met hem hebben samen gewerkt blikken we terug en halen mooie herinneringen op.

Lieve Polo, zoveel dank voor al die jaren de basis leggen voor de Revue in al haar uitingsvormen. Iedere keer is jouw muzikale bijdrage aan de gedichten nieuw en verassend. Dat iemand dat kan, blijft steeds bijzonder.
Sarien Zijlstra, zakelijk leider School der Poëzie.

Schilderen met een keur aan geluiden, Caribische hints, jazz in alle soorten en maten, bassist en vleugenist in één, een heerljjk haperend Koning Voetbal zodra de gedichtengelegenheid zich voordoet, een held die ik op mijn 15,16e in de Haarlemse Jazzclub zag spelen toen ik zelf alleen maar kon dromen van een muzikantenbestaan, een held die ik digitaal de huiskamer liet vullen met Canto Ostinato vér voor ik de Man Zelf zou ontmoeten, een volhouder, een voorbeeld voor als ik later groot ben en wat ouder - gewoon het podium opgaan! Polo is voor mij een onmiskenbaar onderdeel van de vele revues die ik al heb mogen spelen. Heel veel dank, een diepe buiging en natuurlijk een ferme schouderklop. Ga zo door! Lieve groeten,
Marnix Stassen (slagwerker bij de PoëzieRevue)

Ik herinner mij nog Polo dat wij elkaar in de trein tegen kwamen op weg naar diverse Revues.En ook hoe jij mij vertelde over jouw passie voor motor rijden en dat jij ooit eens een hele motor uit elkaar heb gehaald in jouw woning en dat het terug in elkaar zetten een hell of a job was! Ha ha ha. En wat mij altijd bij blijft is............. Beethoven's Polo de HAAS!! :))
Andre Accord (presentator PoëzieRevue)

Ik heb bewondering voor je speelse vakmanschap, Polo, en je open vizier. Bijzonder was het om met je op het podium te staan. Alle goeds!
Mustafa Stitou (dichter)

De Meervaart tijdens de opbouw, zo voor de vuist weg speelt Polo een stukje Ondine uit Casper de la nuit van Maurice Ravel nadat ik hem enthousiast vertel dat ik het pianostuk de avond daarvoor ontdekt heb en prachtig vind. Een herinnering die ga ik niet vergeten! 
Luuk Vierhout (lichttechnicus)

Lieve Polo, hoeveel revues hebben we  in allerlei delen van het land en daarbuiten niet samen gedeeld! Hoeveel gedichten heb jij niet ondersteund met jouw pianospel! Tijdens de revues in Amsterdam op 7 juni besefte ik nog meer de waarde daarvan. Hoezeer jij je voorbereidde op de voorstellingen door het lezen van alle gedichten, soms alleen door jou (lang niet altijd door de 3-koppige jury). En hoe je deze begeleidde met improvisatie van precies de daarbij horende klanken. Het is niet te meten maar ik denk dat veel jongeren zich daardoor gesteund voelden en net iets meer aandacht hadden voor hun voordracht. Soms was het een ondankbare taak als de zaal weer is erg lawaaiig was maar meestal een met veel voldoening, zoals je mij laatst liet weten tijdens een autoritje naar huis. Zoals je me ook vertelde, meer dan 500 voorstellingen en nooit eentje gemist. Nou ja…. toch 1 keer voor de begrafenis van Simeon ten Holt. Al met al een bijzondere prestatie! Een Koningslintje waard, maar dat heb je volgens mij al! Dank voor al je spel en wens je nog heel veel mooie concerten! 
Enny Schmitz (voormalig producent School der Poëzie)

Met Polo naar een optreden in het buitenland, had hij zijn elektrische piano mee in het vliegtuig-- als passagier!  Dus met zoveel toewijding stapt de pianist op het vliegveld ;)  Altijd een feestje met Polo tijdens de Revues Maar ook super serieuze stukken van hem gehoord. Indrukwekkende man waar ik veel respect voor heb! 
Rudy Arndt (VJ)

Onze stagemanager Joris schreef het volgende gedicht voor Polo:

 
van Joris

Mick Witteveen reikt de blijvend applaus prijs aan Polo uit.

Polo de Haas werd geboren in Amsterdam, studeerde daar aan het Amsterdams Conservatorium bij Jan Odé‚ en behaalde cum laude zijn solodiploma. Hij zette zijn studie voort bij Jacques Février in Parijs en bij Eduardo del Pueyo in Brussel. Hij verwierf tal van onderscheidingen zoals de Eerste Prijs op het ICC Concours in Amsterdam en de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw. Hij trad op met vrijwel alle Nederlandse orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink. Polo de Haas geldt als voorvechter van de eigentijdse muziek en heeft ook als componist een aantal werken op zijn naam staan. Hij gaf recitals in Oost- en West Europa, Japan, Canada, Korea, Cuba en de VS. Vele componisten droegen werken aan hem op. Hij werd verder bekend door zijn vele radio en televisie-optredens. Polo de Haas is gespecialiseerd in het werk van Simeon ten Holt en werkte mee aan talrijke uitvoeringen en opnamen van zijn muziek. De cd ‘Canto Ostinato’ met pianist Kees Wieringa werd in 2001 met goud bekroond. Meer informatie op zijn website.