jb
Poëziedocenten komen op school

Poëzie in de klas

Kennismaken met poëzie? Gedichten lezen en zelf gedichten schrijven? Het kan allemaal met School der Poëzie. Op een leuke, toegankelijke en praktijkgerichte manier. Onze poëziedocenten komen naar je toe. De exacte inhoud van de lessen hangt af van het niveau en het project, maar in elk geval praten we over wat poëzie nou eigenlijk is, we lezen en lezen voor (ook de leerlingen zelf), en iedere leerling maakt een of meer gedichten.

We bespreken gedichten uit onze werkbundel met Nederlandstalige en buitenlandse poëzie - ook van leeftijdgenoten. Daardoor wordt de 'schrijfdrempel' lager. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met gerichte schrijfopdrachten. Daardoor leer je gedachten en gevoelens nauwkeurig onder woorden brengen, en spelen met taal. Je oefent in goed kijken, nauwkeurig beschrijven, letten op details, associëren — kortom: gedachten verwoorden en de rijkdom van de taal proeven.

Naast die teksten bestaat je inspiratiebron uit kleuren, geuren en geluiden, en speciale thema's (zoals herinnering). Je leert werken met bijvoorbeeld tegenstellingen, met vaste vormen en aantallen regels. Maar ook met 'verboden woorden' en zonder te rijmen! Zo voorkom je dat je gedicht blijft steken in vrijblijvende rijmelarij. Zo ontstaan tijdens de lessen persoonlijke, unieke gedichten. In de laatste les oefenen we ook de presentatie en voordracht. 

lj afk