dokwerker
Poëzie rond thema's en geschiedenissen van Amsterdam

PoëzieRevue Specials

Amsterdam is een prachtige stad met een rijk verleden en een toekomst die jonge Amsterdammers zullen vormgeven. School der Poëzie brengt leerlingen van het tweede en derde leerjaar vmbo/vo op een laagdrempelige manier in contact met poëzie van en over bijzondere thema's van Amsterdam. Na lessen op school door de vakdocenten van School der Poëzie wordt de ‘’Special’’ feestelijk afgesloten in een theater met muziek. dans én optredens van de jongeren zelf in de PoëzieRevueSpecial. In de Poëzie Specials wordt de link gelegd van het persoonlijk beleven naar het leven om de jongeren heen.

POËZIEREVUE SPECIAL Februaristaking
Amsterdammers zijn door de eeuwen heen vaak in verzet gekomen tegen overheersers – als die de stad of de mensen daarin-  kwaad wilden doen. Eén van de belangrijkste verzetsdaden van Amsterdam is de Februaristaking uit 1941 in de Tweede Wereldoorlog die ieder jaar op 25 februari bij de Dokwerker op het Jonas Daniel Meijerplein wordt herdacht. Aan de hand van gedichten en verhalen uit de tijd geven jongeren hun gedachten over verzet vorm in een kort gedicht. In de Revue zien en horen ze, naast het werk van hun eigen schoolgenoten, ook poëzie en muziek uit WO2.

POËZIEREVUE SPECIAL Levensovertuigingen
Zolang Amsterdam bestaat hebben haar inwoners de meest uiteenlopende levensovertuigingen gehad. Aan de hand van verhalen over bijzondere Amsterdammers, gedichten en hun overtuigingen schrijven jongeren een eigen tekst/gedicht. Tijdens de Revue presenteren ze hun gedichten in een theater.

POËZIEREVUE SPECIAL 180 Nationaliteiten
Amsterdam is de stad met de meeste nationaliteiten ter wereld, er leven mensen uit wel 180 verschillende landen. De stad bruist van de culturele diversiteit. Wie zijn ze en wat doen ze in Amsterdam én welke mooie, bijzondere en eigenaardige gedichten en verhalen hebben ze meegenomen naar hier? Jongeren lezen en horen verschillende verhalen en vertellen hun eigen verhaal in de Revue, die speciaal hiervoor muziek van vele verre landen laat zien en horen.

POËZIEREVUE SPECIAL Kinderopvang en hulp
Amsterdam heeft een rijke historie op het gebied van jeugd en jongeren opvang, van het Burgerweeshuis tot het JAC in de jaren tachtig tot de Jeugdzorg van nu.  Zowel door de ‘klanten’ van de jeugdzorg als door de rijke burgers in de Gouden Eeuw werd over wezen en noodlijdende kinderen poëzie geschreven. Ciske de Rat is uitgegroeid tot een hoofdrol in een populaire musical met tranentrekkende liedjes. De alleenstaande minderjarige asielzoeker schrijft over een hoopvolle toekomst. Een combinatie van teksten en poëzie rond dit thema wordt vervat in een werkbundel, waarmee onze docenten de klassen bezoeken. Bij de uitvoering van de Revue zullen beelden te zien zijn van weeshuizen in Amsterdam door de jaren heen. 

POËZIEREVUE SPECIAL VOC Slavernij de Gouden Eeuw
De schoonheid van de binnenstad van Amsterdam is deels betaald door inkomsten uit de handel in slaven die werden vervoerd uit Afrika en later de Oost naar de koloniën in de West. Dat heeft de stad geen windeieren gelegd en veel rijkdom opgeleverd, waaronder de wereldberoemde grachtengordel en het Paleis op de Dam. Tot op de dag van vandaag genieten daar miljoenen mensen van. Maar die vergaarde rijkdom heeft pijnlijke sporen nagelaten. In dit programma verdiepen we ons - met historisch materiaal in combinatie met nieuwe Amsterdamse gedichten - in achtergronden en geschiedenis van het Nederlandse slavernijverleden en haar erfenis de Gouden Eeuw in relatie tot onze tijd. Jongeren schrijven vanuit hun eigen visie en ervaringen over dit onderwerp.

Bij alle thema’s wordt samenwerking gezocht met andere Amsterdamse organisaties en instellingen zodat het werk van de jongeren een bijzondere plek kan krijgen.
 

Moeilijke gebeurtenissen of gevoelens verwoorden en vormgeven tot iets waar ze trots op zijn - daar zie je onze leerlingen van groeien.
- Nicolette Bunnik , Sweelinck College


 

AFK amvj bja olga hofstee februaristaking