winnaars
Vurige debatten en persoonlijke essays in De Kopergietery

Debat & essay: In iedereen schuilt een poëzieliefhebber

Donderdag 21 april 2022 werden er vurige debatten gevoerd in de Kopergietery in Gent, door de leerlingen van Einstein Atheneum, Atheneum Gentbrugge, en Atheneum Wispelberg. Christophe Vekeman presenteerde de middag, en dichter Andy Fierens trad op met eigen werk.

Vijf debaters gaan door naar de finale op 31 mei: Lotta van Atheneum Wispelberg, Iman en Maiko van Atheneum Gentbrugge, Lena en Axelle van Einstein Atheneum.

Er werd stevig gedebatteerd aan de hand van 12 stellingen zoals: "Politiek is een geschikt onderwerp voor poëzie", "Poëzie is onsterfelijk" en "In iedereen schuilt een poëzieliefhebber".

Naast de debatten schreven de leerlingen prachtige poëzie-essays onder leiding van docent Jacques Brooijmans. De jury, bestaande uit Irene Blaauw, Mayte Martin Diaz en Sarien Zijlstra was erg onder de indruk van de essays. Als winnaars werden Helena van Atheneum Gentbrugge, Norah van Einstein Atheneum, Selin van Atheneum Wispelberg gekozen. Lees hieronder het juryrapport van de essays. Gefeliciteerd aan de winnaars, en tot bij de finale!

_______

Tibo (Einstein Atheneum) - Ga ik zo snel genoeg, rare draak?

Op een originele manier onderzoekt Tibo de dualiteit tussen snelheid en stilstaan, tussen jezelf voortdurend willen bewijzen en gewoon kunnen genieten van de dingen. Het is een grote uitdaging.

Norah (Einstein Atheneum) – De deur naar mij

Nora heeft op een subtiele wijze haar eigen geslotenheid met behulp van de gedichten van Brassinga en Dewulf een stapje verder gebracht in de richting van zich wat meer open (gaan) stellen door zelfreflectie in te zetten.

Edward (Atheneum Gentbrugge) – Afhankelijkheid

Je in de fleur van je leven totaal afhankelijk moeten voelen is een zeer heftige gewaarwording. Edward schetst een indringend beeld van solitude, maar tegelijkertijd ook van de oerkracht om jezelf te kunnen en te willen overwinnen.

Zara (Atheneum Gentbrugge) - Een broertje

Hoe mooi en breekbaar heb je beschreven dat groot verdriet als een juweel gekoesterd en met je meegedragen blijft worden. Het beeld van de foto van verbondenheid versterkt dit beeld nog eens extra.

Helena (Atheneum Gentbrugge)–Wil je nog eens naar de vogels kijken?

Helena schreef een haast filosofisch essay over tijd en tijdloosheid. Ze beschrijft beelden  waarin ze je meeneemt in een verhaal over afscheid nemen, ouder worden maar ook de seizoenen volop ervaren.

Selin (Atheneum Wispelberg) – Naar België

Met het beschrijven van een indringende jeugdherinnering, gekoppeld aan twee mooie gedichtfragmenten heb je je emoties heel minutieus onderzocht en kon je jezelf moedig ook een paar essentiële vragen over het leven stellen.

Mano (Atheneum Wispelberg) – Onzekere verliefdheid

Een nieuwe levensfase, een nieuwe ervaring; verliefdheid! Met subtiele voorbeelden, die je aan de gedichtfragmenten gekoppeld hebt, is een nieuwe vorm gegeven aan de beschreven onzekere gevoelens. De herkenbaarheid voor de lezer wordt hierdoor nog krachtiger.