Hilversum

Avond van de stadsdichter in De Vorstin

tineke de lange

Op 30 januari 2020, de Nationale Gedichtendag, vindt de derde editie van de Avond van de Stadsdichter weer plaats in poppodium De Vorstin in Hilversum.

De Avond van de Stadsdichter is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij jongeren in aanraking kunnen komen met poëzie en hier ook zelf mee aan de slag gaan. Dit doen zij in de vorm van een poëzie-battle, afgewisseld met een gevarieerd programma met performances van dichters, Spoken Word-artiesten en muzikanten.

Voorafgaand aan de Avond krijgen de leerlingen van drie middelbare scholen, het Aloysius College, het A. Roland Holst College en het Gemeentelijk Gymnasium, speciale lessen van vakdocenten van School der Poëzie. In januari vinden de voorrondes van de poëzie-battle plaats in Bibliotheek en Volksuniversiteit Hilversum. Daar zal worden bepaald welke leerlingen mogen optreden tijdens de finale op 30 januari. Een deskundige jury zal de finalisten beoordelen, maar iedereen is welkom om de deelnemers (of jonge ‘dichters’ aan te moedigen.

De Avond van de Stadsdichter is een initiatief van stadsdichter Mieke van Zonneveld. Sinds 2018 is Van Zonneveld de stadsdichter van Hilversum. Vanuit die rol schrijft ze jaarlijks gedichten voor de stad en draagt zij deze voor bij bijzondere evenementen, zoals de Verhalenparade, Dutch Media Week, verschillende herdenkingen en de welkomstavond voor nieuwe inwoners.

Met de verrassend veelzijdige programmering van de avond en de gratis toegang hoopt zij een nieuw publiek enthousiast te kunnen maken voor het lezen, schrijven en voordragen van poëzie. ‘Dit jaar staan we in de grote zaal van de Vorstin, dus we hopen dat er nog meer mensen komen kijken!’

De Avond wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Hilversum, poppodium de Vorstin, Bibliotheek en Volksuniversiteit Hilversum, School der Poëzie en Stichting Hilversum Marketing.

Kijk voor meer informatie over de Avond van de Stadsdichter op livehilversum.nl/stadsdichter.

foto: Tineke de Lange