zz

Y - POETRY Internationaal 2009

. INTERNATIONAAL POEZIEPROJECT Y POETRY 2009
28-10-2008

Afbeelding verwijderd.

Y- POETRY

Spreek uit Why Poetry (Young Poetry)

voor jongeren van 14 - 17 jaar in AMSTERDAM, ANTWERPEN, BERLIJN
Met 3e klassen van scholen uit diverse stadsdelen van Amsterdam, Antwerpen en Berlijn start School der Poëzie in het voorjaar van 2009 Y – POETRY, een internationale poëziewedstrijd en evenement.

School der Poëzie stelt een werkbundel samen met gedichten van Belgische, Duitse en Nederlandse dichters uit verschillende periodes, modern en klassiek. Het thema is De stad. Gewapend met de werkbundel trekken docenten van School der Poëzie naar scholen in Amsterdam, Antwerpen en Berlijn. Onder hun leiding lezen jongeren poëzie, behandelen de gedichten en worden zelf aan het schrijven gezet. De beste gedichten worden uitgekozen en de leerlingen dragen de gedichten zelf voor in een van de voorrondes. Een professionele jury kiest de beste gedichten uit, 12 per stad.
De winnaars krijgen een uitnodiging om vier dagen naar Amsterdam te komen. Zij worden getrakteerd op diverse literaire activiteiten en volgen een workshop voordracht.

Op vrijdagavond 17 april vindt de Finale van Y-Poetry plaats tijdens het slotfestival van Amsterdam Wereldboekenstad. De jonge winnaars uit de diverse steden dragen hun gedichten voor in een wervelende Internationale PoëzieRevue. De gedichten worden in simultaanvertaling ten gehore gebracht voor een Amsterdams publiek en een internationale jury.
Wie wint de eerste editie van Y-POETRY?

Amsterdam Wereldboekenstad 2008/2009 en School der Poëzie
Amsterdam Wereldboekenstad is een internationale titel die is toegekend aan Amsterdam door UNESCO voor de periode 23 april 2008 tot 22 april 2009. Gedurende een jaar zet de stad Amsterdam als boekenstad bij uitstek op de wereldkaart. Het hele jaar door organiseert Amsterdam Wereldboekenstad programma’s voor een zeer divers publiek. Op vrijdagavond 17 april bijt School der Poëzie met Y-POETRY de spits af van de feestelijke slotweek van Amsterdam Wereldboekenstad. Zie voor het uitgebreide programma ook www.amsterdamwereldboekenstad.nl

Meer informatie Y-POETRY
Mick Witteveen
School der Poëzie
mick@schoolderpoezie.nl
 

Internationales Poesieprojekt für Jugendlichen zwischen 14 – 17 Jahre
Amsterdam, Berlin, Antwerpen
Ein Projekt mit Poesieunterricht und Revue im Theater in drei Städten: mehrere Schulen pro Stadt. In Berlin wird mit der bekannten Präsentator/Rapper Gauner eine abschliessende PoesieRevue organisiert in Theater Parkenaue sowie mit Auftritten eines ‘offiziellen’ Dichters und Performer. Eine Jury aus lokalen Prominenten wählt die besten Gedichte: zwölf pro Stadt. Die Gewinner werden nach Amsterdam eingeladen. Hier präsentieren sie für einer internationalen Jury ihre Gedichte im Rahmen einer Internationalen PoesieRevue vor beim abschliessenden Festivals von Amsterdam Weltbücherstadt am Freitag 17 April 2009. (www.amsterdamwereldboekenstad.nl) Für die eingeladenen Jugendliche aus den verschiedenen Ländern wird während dieser Festival ein literarisches Sonderprogramm organisiert. Für die begleitenden Lehrer wird ein eigenes Seminar organisiert