zz

Y-Poetry 2010

Met scholen uit diverse stadsdelen van Amsterdam, Antwerpen, Berlijn en Londen start School der Poëzie in het voorjaar van 2010 Y-Poetry, een internationale poëziewedstrijd en evenement

Y-POETRY begint voor de jongeren met het lezen van een werkbundel met gedichten van Belgische, Duitse, Engelse en Nederlandse dichters. Het thema is De Stad. Docenten van School der Poëzie trekken met deze werkbundel naar bovenstaande steden. Onder hun leiding lezen jongeren poëzie, bespreken de gedichten en worden zelf aan het schrijven gezet. Een professionele jury kiest de beste gedichten uit, 6 per land.
De winnaars krijgen een uitnodiging om vier dagen naar Antwerpen te komen. Zij worden getrakteerd op diverse literaire activiteiten en volgen een workshop voordracht.

Op vrijdagavond 12 maart vindt de Finale van Y-POETRY plaats in het Theater van Bibliotheek Permeke te Antwerpen.

 

Y-Poetry 2010 is een initiatief van School der Poëzie in nauwe samenwerking met Lyceum Linkeroever en Bibliotheek Permeke te Antwerpen. Andere samenwerkingspartners zijn: Goethe-Institut Amsterdam en Londen, The British Council Amsterdam en Londen, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Villa Nella/Kunstbende Antwerpen, Apples & Snakes, Booktrust Uk.

 

Zie voor uitgebreide informatie www.schoolderpoezie.nl/podium/ypoetry.html

Mehr Information auf Deutsch

More information in English

  

Y-Poetry België 2010

Na de succesvolle eerste versie van Y-Poetry in seizoen 2008-2009 was School der Poëzie voornemens om pas in seizoen 2010/2011 te werken aan een herhaling van dit project.

Collega's uit België (Lyceum Linkeroever en Bibliotheek Permeke) dachten daar anders over. Zij waren zo enthousiast over hun deelname aan de eerste versie van Y-Poetry dat zij School der Poëzie benaderden voor een tweede editie in seizoen 2009/2010. Zij hebben het initiatief genomen om met verschillende partijen in België een editie van Y-Poetry met als slotplaats Antwerpen te organiseren. Aan School der Poëzie hebben zij gevraagd om de inhoudelijke kant en een deel van de productie voor hun rekening te nemen om zo de inhoudelijke kwaliteit van het project te garanderen.

Na overleg met de partijen in België heeft School der Poëzie besloten om in te gaan op het initiatief en zo de tweede versie van Y-Poetry mogelijk te maken. Naast deelname van jongeren uit Nederland en België zullen ook (weer) deelnemen jongeren uit Duitsland en nieuw in deze versie zijn jongeren uit Groot-Brittannië.

Inhoudelijk wordt in de vier landen gewerkt met een werkbundel die School der Poëzie ontwikkelt: een brede selectie van bestaande en actuele poëzie uit België, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Zes gedichten per land. Alle gedichten worden in drie talen vertaald. In samenwerking met dichters en poëziedocenten worden schrijfopdrachten ontwikkeld. De werkbundel en de schrijfopdrachten vormen de basis van de lessen.


Docenten van School der Poëzie reizen naar bovengenoemde steden om les te geven aan 4e en 5e  klassen. Twee scholen per stad. De leerlingen lezen en bespreken de poëzie uit de werkbundel. Daarna worden zij zelf aan het schrijven gezet. Hun gedichten worden beoordeeld door een jury. De beste drie leerlingen per school (zes per stad) ontvangen een uitnodiging voor de internationale finale in Antwerpen.

De vierentwintig finalisten en hun zes begeleiders reizen af naar Antwerpen voor een weekend met  diverse literaire activiteiten zoals een literaire wandeling en rondvaart. De finalisten volgen een workshop voordracht ter voorbereiding op de finale. Voor de begeleiders en docenten organiseert School der Poëzie een seminar.

Hoogtepunt van het verblijf in Antwerpen is de Finale van Y-Poetry, waarin de jongeren zelf de hoofdrol spelen. De gedichten van de jongeren worden afgewisseld door entr’actes van professionele dichters en artiesten. De vertaling van de gedichten wordt op een groot scherm geprojecteerd. Een internationale jury beoordeelt de gedichten. De finale is voor een breed publiek.

De dag na de finale treden de jongeren in een andere theatersetting op een buitenpodium in een park te Antwerpen nogmaals op. Het ervaren en beleven van deze activiteiten zorgen voor verdieping in poëzie en kennismaking met Europese literatuur.

Planning

lessen op scholen in Amsterdam, Berlijn, Antwerpen, London – januari en februari 2010

cultureel weekend – 11 t/m 14 maart 2010

finale Y-Poetry in Antwerpen – vrijdag 12 maart 2010

Meer informatie Mick Witteveen tel. + 31 (0) 20 330 78 17 of mick@schoolderpoezie.nl

 

 

Y-Poetry Belgien 2010

Nach der ersten erfolgreichen Version von Y-Poetry hatte School der Poëzie die Absicht, das Projekt alle zwei Jahre zu wiederholen, aber Kollegen aus Antwerpen (Lyceum Linkeroever) denken anders darüber. Sie sind so begeistert von ihrer Teilnahme an Y-Poetry, dass sie uns eingeladen haben an einer zweiten Ausgabe  2009/2010 beteiligt zu sein. Sie haben die Initiative ergriffen, mit verschiedenen Instituten in Belgien eine Ausgabe von Y-Poetry mit Antwerpen als Ort des Finales zu organisieren. (Sie feiern auch ihr 50-jähriges Jubiläum.)

Uns haben sie gebeten, uns um den Inhalt und einen Teil der Produktion zu kümmern und so die Qualität zu garantieren.

Nach reiflicher Überlegung hat School der Poëzie sich entschieden, die Initiative zu unterstützen.

Es wird eine etwas kleinere Produktion mit Teilnehmern aus Antwerpen, Amsterdam, Berlin und London werden. London ist neu. Interessant ist, dass jetzt auch Engländer teilnehmen.

Zwei Schulen pro Stadt, drei Klassen pro Schule (15-17-Jjährige). Die Schüler bekommen von unseren Dozenten Poesieunterricht und schreiben selbst ein Gedicht. Die Gedichte werden von einer Jury (Poesiedozent und Dozent von der Schule) beurteilt. Es gibt keine PoesieRevue in jeder Stadt, das ist in diesem Jahr zu teuer. Es gibt drei Finalisten pro Schule (insgesamt 24 Finalisten).

 

Die drei Finalisten sind mit einem Begleiter zu einem kulturellen Wochenende mit kulturellen Aktivitäten und zum internationalen Finale von Y-Poetry 2010 in Antwerpen, Belgien eingeladen. Das Finale wird wieder eine rauschende Revue, bei der die Finalisten aus Amsterdam, Antwerpen, Berlin und London mit ihrem Gedicht auf der Bühne stehen.

Das Wochenende findet von Donnerstag Abend, dem 11.März bis Sonntag Morgen, 14. März 2010 statt. Das Finale findet Freitag Abend, den 12. März statt. 

Planung

Lektionen Schüle Amsterdam, Berlin, London, Antwerpen – Januar und Februar 2010

Kulturelles Wochenende – 11 t/m 14. März 2010

Finale Y-Poetry in Antwerpen – Freitag am 12 .März 2010

 

Mehr Information: Mick Witteveen tel. + 31 (0) 20 330 78 17 of mick@schoolderpoezie.nl