logo vers
DEBAT & ESSAY en REVUE

VERS in Gent

Samen met het Poëziecentrum organiseren we de voorrondes van VERS in Gent. Op maandag 20 februari om 13.30 uur debatteren de jongeren op de zolder van Poëziecentrum aan de hand van allerlei stellingen over poëzie en presenteren hun essays. Op dinsdag 21 februari barst om 14.00 uur in het Arcatheater de VERS Revue los met dans, muziek en gedichten van en door Gentse Jongeren.

VERS Debat
‘Als politici meer poëzie zouden lezen zou het wel goed komen met de wereld’ en ‘in tijden van onzekerheid geeft poëzie bezinning.’ Aan de hand van zulke stevige stellingen debatteren jongeren van het Atheneum Gentbrugge en het Atheneum Wispelberg over poëzie. Ook presenteren een aantal jongeren korte essays. De beste debaters en essayisten gaan met hun klas naar het VERS Slotdebat op 30 mei in het Compagnietheater in Amsterdam! Tussen de debatten door is er een optreden van dichter en performer Andy Fierens. Schrijver, dichter en performer Christophe Vekeman presenteert het VERS Debat. Een vakkundige jury selecteert een aantal jongeren die doorgaan naar het VERS Slotdebat in het Compagnietheater op dinsdag 30 mei in Amsterdam.

VERS Revue
In een swingende literaire show brengen jongeren van het Atheneum Gentbrugge, Atheneum Wispelberg en Sint-Pietersinstituut hun poëzie op de planken. Ruim 170 jongeren van deze Gentse scholen schreven in de afgelopen weken hun eigen gedicht onder leiding van docenten van School der Poëzie. Een selectie van deze jonge ‘dichters’ treedt op in de VERS Revue. Hun voordrachten worden afgewisseld met optredens van dichter en VSB Poëzieprijsgenomineerde Delphine Lecompte, zangeres Nele Van den Broeck, beter bekend onder haar muzikale alter-ego Nele Needs A Holiday, slagwerker Marnix Stassen en gitarist Vladimir Spisiak. De presentatie is in handen van Christophe Vekeman. Aan het einde van de literaire show bepaalt een deskundige jury, bestaande uit Delphine Lecompte, Carl De Strycker, directeur van het Poëziecentrum Gent en Annie Lens, Cultuurdienst Stad Gent,  welke jongeren de mooiste gedichten schreven en doorgaan naar de uitgebreide poëzie meet-up in Antwerpen!

VERS in Gent wordt georganiseerd in samenwerking met het Poëziecentrum en Dienst Cultuur Stad Gent