flyer poezie van binnen naar buiten

VERS en Poëzie van Binnen naar Buiten in Amersfoort

De Poëzieweek is dan (helaas) alweer voorbij, maar in Amersfoort bruist het begin februari nog volop van de poëzie. Jongeren van het 't Hooghe Landt  doen mee aan VERS en Poëzie van Binnen naar Buiten. In twee afwisselende shows brengen zij hun poëzie op de planken.

VERS PoëzieRevue
Op woensdag 7 februari barst om 14.00 uur in Theater de Lieve Vrouw de VERS Revue los met dans, muziek en gedichten van Amersfoortse jongeren. De jury (Mieke van Zonneveld, dichter en VSB Poëzieprijs genomineerde, Myrthe Leffring, dichter, literair docent en  bureauredacteur van poëzietijdschrift Awater en Lies Pannevis bibliotheek Eemland) beoordeelt alle voordrachten en bepaalt wie er in april naar de VERS Meetup in Antwerpen gaan: een poëtische bijeenkomst met dichters, schrijvers, performances en een bijzondere afsluiting op het podium.

Aan de VERS Revue werken mee: zangeres Joy Wielkens, gitarist Vlado Spisiak, slagwerker Marnix Stassen, urban dance group Turn it Loose en presentator André Accord.

Poezie van Binnen naar Buiten Revue
Jongeren van het 't Hooghe Landt bezochten in de afgelopen weken de tentoonstelling ‘Tell Freedom. 15 South African artists’ in Kunsthal KAdE. Na het zien van de groepstentoonstelling met het werk van vijftien hedendaagse Zuid-Afrikaanse kunstenaars en uitleg erover kozen ze één kunstwerk uit en schreven daarover een gedicht. Op vrijdag 9 februari staan de jongeren met het beste gedicht op de planken tijdens een spetterende literaire show in het ICOONtheater in Vathorst: de PoëzieRevue. Aanvang: 14.00 uur.

De Revue vormt een van de hoogtepunten van een intensief project waaraan alle derde klassen mavo van 't Hooghe Landt College hebben gewerkt. Een jury bestaande uit de Amersfoortse stadsdichter Eva Vleeskruyer, dichter Mustafa Stitou en Lies Pannevis van de Bibliotheek Eemland beoordeelt de voordrachten van de jongeren en bepaalt wie er met de prijzen vandoor gaan.

Dichter Tjitse Hofman schreef speciaal voor dit programma een gedicht. Hij woonde als ‘poet-in-residence’ alle lessen en activiteiten bij, deed een hoop bijzondere ervaringen op en legde dat vast in een gedicht.

Bovenstaande activiteit staat in het kader van Poëzie van binnen naar buiten: een programma van School der Poëzie dat vmbo-leerlingen op een laagdrempelige manier in contact brengt met poëzie en hun culturele omgeving. Het programma in Amersfoort wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met Scholen in de Kunst en Kunsthal KAdE en wordt financieel mogelijk gemaakt door o.a. Fonds 21 en het Prins Bernhard Cultuurfonds.