vers slotmanifestatie 2016
#VERS2017

School der Poëzie presenteert VERS Finales

Kinderen en jongeren uit heel Nederland en Vlaanderen op de planken in spannende finales met hun eigen gedicht, literaire wandelingen kriskras door de oude binnenstad van Amsterdam, optredens van bekende artiesten en een debat op het scherpst van de snede over poëzie. Dat is de VERS Slotmanifestatie, dinsdag 30 mei in het Compagnietheater, in een notendop.

Om 12.00 uur begint de grote VERS Finale voor kinderen. De kinderen, die een finaleplek hebben veroverd in spannende regionale voorrondes, komen overal vandaan. Bijvoorbeeld uit Beverwijk, Breda, Rotterdam, Nijmegen en Zwolle. Ze brengen hun gedicht op de planken tijdens een gevarieerde literaire show. Zo is er een optreden van zangeres Joy Wielkens met Vlado Spisiak op gitaar en draagt dichter en performer Andy Fierens voor uit eigen werk. Ook zijn er speciaal gemaakte beelden van VJ Glitterende Eenhoorn. De dansers van Turn it Loose maken het spektakel compleet: in een spectaculaire entr'acte spinnen en tollen ze over het podium. De presentatie is in handen van Dieuwertje Blok.

Een gerenommeerde jury bepaalt wie er met de prijzen vandoor gaan. De jury bestaat uit K. Michel, dichter en VSB Poëzieprijswinnaar (2000), Andy Fierens en Gina van den Berg, schrijver en journalist.

Om 16.00 uur begint het VERS Slotdebat. Presentator Rick de Leeuw schotelt acht debatteams prikkelende stellingen over poëzie voor. Ook presenteren zes jongeren hun essay. Aan het einde van het programma kiest de jury (Ellen Wilbrink, directeur van de Turing Foundation, Andy Fierens, dichter en Edith Andriesse, interviewer, tekstschrijver, presenator en actrice, de beste poëzie-debater en poëzie-essayist uit.