les

Poëzie van Binnen naar Buiten: les van Tjitse Hofman in Amersfoort

Op dinsdagochtend 16 januari genoten de jongeren van M3B een blokuur poëzieles van dichter Tjitse Hofman op 't Hooghe Landt. In het kader van Poëzie van Binnen naar Buiten bezoeken verschillende klassen van ’t Hooghe Landt binnenkort de Kunsthal kAdE om gedichten te gaan schrijven geïnspireerd door Zuid-Afrikaanse beeldende kunst.

Via het inkijken en voorlezen van bundels maakte klas M3B voorzichtig kennis met gedichten. Ook droeg Tjitse zelf wat van zijn werk voor De grootste vraag bij de jongeren was waar poëzie concreet over gaat. Heel vaak weet je dat niet precies en dat mysterieuze, geheimzinnige kan het juist zo spannend maken.

Na het oefenen met kleine opdrachten konden de jongeren zelfstandig aan de slag met een gedicht van 8 tot 12 regels. Hofman vroeg bijvoorbeeld om de zin “Zo stil als...” af te maken, waarbij het de bedoeling was om de lezer te verrassen. “Zo stil als een muis” kennen we immers al, dus bedachten de jongeren originelere frases als “Zo stil als een wolk” en “Zo stil als een kattenluikje”.

les

Deze les maakt deel uit van Poëzie van Binnen naar Buiten. Dit project brengt vmbo-leerlingen op een laagdrempelige manier in contact met poëzie en hun (culturele) omgeving. Jongeren verbeteren hun schrijfvaardigheid en leren gedachten en ervaringen om te zetten in taal.