mandelstam
OSIP MANDELSTAM (1891 - 1938)

Mandelstamproject

Ik begin mijzelf al te missen
Osip Mandelstam.

In 2016 is het 125 jaar geleden dan de Russische dichter Osip Mandelstam werd geboren en dat wordt herdacht met tentoonstellingen, lezingen en voordrachten. Ook School der Poëzie doet mee aan de activiteiten.

Scholieren van het Haags Montessori Lyceum gaan in oktober naar Petersburg en verblijven daar bij gastgezinnen van leerlingen van een Russische school voor voortgezet onderwijs die luistert naar de naam 2.04. In april 2017 komen de Peterburgse leerlingen naar Den Haag en Amsterdam. Op dinsdag 20 september gaan de jongeren o.l.v. docenten van School der Poëzie gedichten schrijven met het werk van de Russische dichter Osip Mandelstam en zijn vrouw, schrijfster Nadezjda Mandelstam (1899 - 1980) als bron van inspiratie. De gedichten worden vertaald in het Russisch, mooi vormgegeven en tentoongesteld in het Anna Achmatova Museum in Petersburg. Beeldend kunstenaar Sietse Bakker exposeert daar dan grafisch werk van zijn hand met gedichten van Mandelstam in het Russisch en Nederlands. Beeldend kunstenaar Hanneke de Munck maakte een prachtige sculptuur van Nadezjda en Osip Mandelstam, Monument voor de Liefde. Bronzen afgietsels daarvan staan in Petersburg en in Amsterdam Zuidoost.

De scholieren zullen in Petersburg ook het Monument voor de Liefde bezoeken. Op zondag 9 oktober is er een grote manifestatie in het Anna Achmatova Museum met de kunstenaars en de Russische en Nederlandse scholieren. Sietse Bakker houdt dan een lezing.